Nature girl


NORA.--- … Sólo sé que mi actitud se me ha hecho indispensable. Casa de Nines, Henrik Ibsen.

ENGLISH>>

El personatge de Nora, que habita Casa de Nines de Henrik Ibsen, veu ensorrar-se el seu sistema de creences i tot alló que l'havia envoltat com a paisatge indiscutible de certeces. El canvi psicològic que de manera sobtada s'opera en ella sacseja el seu èsser fins a l'última de les seves conviccions. Es produeix aleshores un canvi profund en la seva mirada que mena en una lectura revisada de tots aquells esdeveniments i normes que havien regit el seu fer quotidià. Es desperta una nova consciència de subjecte actiu i és aquest nou estat mental el que guia el moviment de sortida, d'emancipació, de presa de terra…

En una peça vídeogràfica se'ns presenta una figura femenina encabida en una hamaca, subjecta entre dos ferms arbres, como els pilars on suportar un món en suspens, aparentment estable però vacil·lant, que bressola sobre la comoditat i la idealització d'una ficció.

El moviment alentit de vaivé unit al so d'allò que sembla una cançó de bressol, ens convida a identificar la situació com inofensiva, com una mansa crida a tancar els ulls al son. Aquesta taral·la de paraules suaus, gairebé murmuris, versiona molt lliurement una cancó de Nat King Cole (Nature Boy, aquí adoptada com a Nature Girl), adaptant nova lletra per tal de parlar d'una noia que comparteix el seu aprenentatge i la valentia de sortir del camí establert, desnaturalitzant així la idea de la conveniència de l'immobilisme i l'obediència a la situació heretada.

Al voltant del vídeo está present l'hamaca que ha simbolitzat la deriva emocional i la inestabilitat. Un objecte que com una xarxa acull, recull i empresona. La baina que no deixa escampar semences.
NORA. HD video, 6' 44''. 2012